Hamvas és a jóga (Pressing Lajos)

Október 20., péntek, 18:00
Bp. 1055 Szalay u. 2. (Hamvas Béla Alapítvány)

Lílávadzsra dr. Pressing Lajos előadása

“Hamvas Béla munkásságának számos fazettája közül a legnagyobb hatást az emberekre kétségkívül látnoki képességei révén gyakorolta. Egy magasabb valóság és nemesebb emberi természet látomását mutatta fel egy szakadék felé rohanó, elvakult korban, majd a szellemi elsivárosodás időszakában. Új nyelvet teremtett, hogy a 20. század számára hozzáférhetővé tegye az emberiség ősi hagyományainak közös magvát. Spirituális gondolkodását meghatározó módon befolyásolta az indiai védikus bölcselet, mely megértésének vázát képezte. E bölcselet egyik kései, de gyökereit tekintve a történelem előtti időkbe visszanyúló termése a jóga filozófiai és gyakorlati rendszere, melyről Hamvas több helyütt is a legnagyobb elismeréssel ír:

„Egyetlen rendszer van, amely az eksztázistechnikát első lépéstől a befejezésig folyamatosan leírja. Az orfika és a szufi, a mahájána, a zen és a Kabbala nem szabatos, és a módszert csak használja, de nem – vagy csak alig – tanítja. Ezért ezekben előfordulhat tévedés, hiba, sőt csalódás. Patandzsali Jóga-szútrája viszont folyamatos és zárt rendszeres tudás, és téveszthetetlen…”

Az előadás áttekinti Hamvas jógával kapcsolatos legfontosabb értekezéseit, és összeveti azokat a témára vonatkozó mai ismereteinkkel. (Lílávadzsra Pressing Lajos)

Lílávadzsra dr. Pressing Lajos korábbi előadása, melyet Hamvas Béla Tibeti misztériumok című írása kapcsán tartott 2017. februárjában a Hamvas Alapítványban megtekinthető itt.