//A bor filozófiája

A bor filozófiája

1990 Ft

A bor lozó ája (1945) Hamvas Béla egyik legismertebb és legkedveltebb írása. Hamvas maga imakönyvnek nevezi: a megszentelt érzékek imakönyvének, a világos kedély és felszabadult életszeretet könyvének, amelyben a valóság közvetlen megtapasztalásának szabadsága, öröme és távlata visszhangzik. E különálló, igényes és különösen szép kivitelű kötetet a mellékletben Magyarország bortérképe egészíti ki.

Kívánságlistához
Kategória:

Tartalomjegyzék

Három – Szájvilág – Hieratikus maszkok – Egy pohár bor: az ateizmus halálugrása – Eszkatológiai kitérés – Az olajok – Utóhang a meta zikához. (Apológia) – Bor és idill – Szőlő, bor, drágakő, asszony – borkatalógus – Szájharmóniák – Mikor igyak, mikor ne? – Hogyan igyak? – Hol igyak? – Res fortissima (pietistáknak és puritánoknak) – Vita illuminativa (Az utolsó ima)

Idézet

A bornépek nem világtörténeti, hanem aranykori hagyományban élnek. Ez a magatartás a bor egyik leglényegesebb alkotóelemének, az idillolajnak következménye. A bor-országok és a borvidékek mind idillikusak. Sétálj az arácsi és a csopaki szőlőkben, menj fel a Badacsonyra vagy a Szent György-hegyre, a Somlóról nem is szólva, barangolj a kiskőrösi vagy a csengődi kertek között, és minderről kétségtelen tapasztalatot fogsz tudni szerezni. A szőlőtáblák között lágy füves utak, mint csendes patakok folydogálnak. A pincék bejárata előtt hatalmas diófa, még a legforróbb nyárban is hűs. Olyan helyek, hogy az ember bárhol megállna, leülne, letelepedne, s azt mondaná: itt maradok. S esetleg anélkül, hogy észrevenné, ott érné el a halál.

Medio Kiadó