Litai

2290 Ft

Hamvas Béla Litai (Imádságok) című „könyvecskéje” a kéziratos hagyatéknak kétségtelenül egyik legkülönösebb darabja. Nemcsak hangvétele és formája okán, hanem már keletkezésének körülményei és külalakjának gondos megformálása folytán is – mert valóban egy kis, Hamvas által könyvszerűen elkészített írásról van szó, amelyet külön lapokból hajtogatva, saját kezűleg bekötve és védőborítóval ellátva állított össze. Különlegességét emeli, hogy azon ritka kéziratok közé tartozik, amelyek a Remetehegy oldalában fekvő otthonukat 1945-ben ért, könyvtárát és addigi kéziratait egyaránt megsemmisítő bombatalálat előtti időkből megmaradtak.

Kívánságlistához
Kategória:

Bővebb leírás

Az 1939-ben keletkezett Litai valójában egy személyes konfliktus szülötte, amelyet Hamvas Béla a személyes megszólítás és tisztázás szándékával fogalmazott meg, mégpedig második feleségéhez, Kemény Katalinhoz fordulva, a kettejük közt támadt feszültség és távolság oldására.
Jelen kiadás hűen követi az eredeti kézirat formátumát és a kézírásos oldalak szövegképét – éppen úgy, ahogyan azt Hamvas Béla papírra vetette.

Idézet

Álommal életet megtisztítani nem lehet. Azt mondják, csak ha mindazt, ami van, az egészet, magamra veszem, a valóságot valóban, tisztul meg életem. De nem hiszem. Tiszta az, amit ő megérint. Ő. A Legszebb Szűz, a Tisztaság. A Fehér Leány, a Napsugárhajú, az Égszemű. Látni nem lehet. Csak nyomát. De ez a nyom éppen az, hogy nyomtalan. A semmi. Ahol járt, onnan minden eltűnik s ami marad, a tiszta: Van.

Medio Kiadó