//A láthatatlan történet, Sziget

A láthatatlan történet, Sziget

2990 Ft

Elfogyott

Az 1943-ban megjelent Láthatatlan történet Hamvas Béla egyetlen, még életében megjelent önálló esszékötete. A mű eredeti címe Vízöntő volt – utalva arra, hogy a jelenkori európai ember saját társadalmi, vallási, szellemi viszonyainak olyan mérvű felbomlásában él, ahol „a dolgok benne és körülötte” úgyszólván folyékony állapotba kerültek, és amelyben a régi világ elmerülésével együtt valami új következik. „Az élet – írja a kötethez saját ismertetőjében – ilyen korban rendkívül nehéz. Aki boldogságot keres, annak alig lehet sikert jósolni. De aki a dolgok értelmét kutatja, az ma mindent megláthat és megérthet.” A kötet tíz esszéje megragadó képekben beszéli el a bennünk élő „Első és Utolsó Lélek” láthatatlan történetének legfontosabb állomásait.

Elfogyott

Kívánságlistához
Kategória:

Tartalomjegyzék

A LÁTHATATLAN TÖRTÉNET: A vízöntő – Wordsworth vagy a zöld lozó ája – Poszeidón – Meteóra – Milarepa – A VII. szimfónia, és a zene metafizikája – Poeta sacer – A barátság – Héloise és Abaelard – Ünnep és közösség.

Idézet

Az Utolsó Lélek minden lélek között a legutolsó és legvégső. Ez a világ csúcsa és vége. Ez a hegytető. Ez a királyi szék: itt ül a Szeretet Csendes Királya… Az Utolsó Lélek már nem tudja, mi az Én, annyira nem tudja, ahogy az Első Lélek nem ismeri a morált, a beszédet, a közösséget és szépséget. Ez még egészen lent, az óceáni mélységben él, tudattalanságban, titáni erővel küzd az egyetlenért, ami kell neki: a boldogságért. Az Utolsó Lélek elhagyott minden anyagot, minden tudást, akaratot, ösztönt, vágyat – túl természeten, közösségen, emberen, tudáson, már csak a szeretet ragyogásában él.

(A láthatatlan történet)

Medio Kiadó