//Az ősök nagy csarnoka I-II. (2 kötet)

Az ősök nagy csarnoka I-II. (2 kötet)

5990 Ft

Elfogyott

Az ősök nagy csarnoka című gyűjtemény Hamvas Béla egyik legnagyobb és legátfogóbb szellemi vállalkozása, amelyben a keleti és nyugati tradíció egy-egy kiemelkedő szövegét, a nagy archaikus egységek legfontosabb iratait és szentkönyveit gyűjtötte egybe. A munkát az 1940-es évek első felében kezdte meg, sokszor reménytelennek tűnő időszakokban és helyszíneken – mintegy az ember és mű kölcsönös támaszaként – folytatva tovább életének legvégső szakaszáig. Ennek eredményeként a legkülönbözőbb hagyományok – a görög és egyiptomi, indiai és tibeti, kínai és japán, mexikói, héber, muszlim és a keresztény világ – szellemi horizontjait járta be és tárta fel, a kiválasztott szövegeket lefordította, majd megvilágító erejű kommentárokkal és tanulmányokkal látta el. Az ősök nagy csarnoka első két kötetében a keleti világ és szellemiség meghatározó művei kerültek bemutatásra.

Elfogyott

Kategória:

Tartalomjegyzék

I. kötet (India): A titkos tanítások könyveiből – Katha-upanisad – Szánkhja káriká – Patandzsali: Jóga-szútra – Buddha beszédei – A gyémántnál keményebb.

II. kötet (Kína, Tibet, Japán): A Tao-te king- ből, Konfu-ce: Lun-Jü – A tao virágai (Csuang-ce) – Tibeti misztériumok – Zen

Idézet

Az Egységet csak egyetlenegy módon tudom kimondani. Hallgatással. Nem negatív és kitérő és tétovázó hallgatással, amely megnémul, mert nem tud mit mondani. Régi kínai rajz óriás termetű aggastyánt ábrázol, akinek még ruharáncai is a szenvedélyes feszültség legmagasabb fokát fejezik ki. Olyan ez az ember ráncos homlokával és lobogó szakállával, mint a viharos szélben fekete zivatarfelhő. Címe: a mennydörgő hallgatás. Ez a kimondás egyetlen lehetősége. Ahogy a tenger vagy az éjszaka és a halál hallgat.

(Zen)