//Patmosz I-II. (2 kötet)

Patmosz I-II. (2 kötet)

5990 Ft

A Patmosz esszégyűjteménye Hamvas Béla időskori, végsőkig letisztult szemléletének foglalata, amelyet „segédmunkási-raktárosi száműzetése” alatt vetett papírra 1958-64 között, s amelynek átfogó gondolati ívében olyan témákat szólaltatott meg kristályos világossággal, mint az idill és létrontás, moralitás és művészet, az egyszerűség, a kezdet, a tiszta élet lehetősége, vagy épp a szellemi megvalósulás legintenzívebb kérdései.

Kívánságlistához
Kategória:

Tartalomjegyzék

PATMOSZ I.: Direkt morál és rossz lelkiismeret – Csontváry nagy cédrusa – Elmélet és teória – Humanizmus – Németség – A rántottleves – Szabó Lajos vagy az egyetlen rendszer – Messianizmus és diktatúra (Utóirat Szabó Lajoshoz) – Északi korona – A mű elégetése – Az ágy – Korszenvedélyek utólagos igazolása – Zöld és lila – Várakozás – Államok kialakulása – Protektorátus – Fiziognómia – J. D. vagy a beavatás – Megrendelés – A Waldstein szonáta – Démoszthenész – Interview – Metapoiésis – A Jóisten uzsonnája – Hódolat a megújulás előtt – Vjeszij (Szigaljevizmus) – A dolgokból elég–Tanguy vagy a logisztika misztikája– A két zongorásszonáta – Értekezés a közigazgatásról – Függelék a középszerűségről – Three points – V. J. vagy a megvalósulás – Orpheusz.

PATMOSZ II. – PATMOSZ III. – Előszó a Bűn és bűnhődéshez – A tapintatlan (Démon és idill) – Mirázs – Az életmű – (Megjegyzés az életműhöz) – Levél V. J.-hez – Cseresznyét szedni – A senki – Utószó a valakiről – Kiengesztelődés.

Idézet

Régebben az életet feláldozták a túlvilági üdvnek. Később a túlvilági üdvöt feláldozták az életnek. Így az életet és a túlvilágot kettészakították. Az élet megbecsülhetetlensége abban van, hogy aki tudja, annak minden pillanatában az örök nyílik meg. Erről csak a régiek tudtak. Az örökért nem kell küzdeni, azt nem kell jótettekkel megérdemelni, mert az nem jutalom, hanem tény. Észre kell venni. Itt van mindig és mindenkinek.

(Patmosz I.)

Medio Kiadó