Patmosz I-II. (2 kötet)

6600 Ft

A Patmosz esszégyűjteménye Hamvas Béla időskori, végsőkig letisztult szemléletének foglalata, amelyet „segédmunkási-raktárosi száműzetése” alatt vetett papírra 1958-64 között, s amelynek átfogó gondolati ívében olyan témákat szólaltatott meg kristályos világossággal, mint az idill és létrontás, moralitás és művészet, az egyszerűség, a kezdet, a tiszta élet lehetősége, vagy épp a szellemi megvalósulás legintenzívebb kérdései.

Kategória:

Leírás

Bővebb leírás

„Régebben az életet feláldozták a túlvilági üdvnek. Később a túlvilági üdvöt feláldozták az életnek. Így az életet és a túlvilágot kettészakították. Az élet megbecsülhetetlensége abban van, hogy aki tudja, annak minden pillanatában az örök nyílik meg. Erről csak a régiek tudtak. Az örökért nem kell küzdeni, azt nem kell jótettekkel megérdemelni, mert az nem jutalom, hanem tény. Észre kell venni. Itt van mindig és mindenkinek.” (Patmosz I.)

Tartalomjegyzék

PATMOSZ I.: Direkt morál és rossz lelkiismeret – Csontváry nagy cédrusa – Elmélet és teória – Humanizmus – Németség – A rántottleves – Szabó Lajos vagy az egyetlen rendszer – Messianizmus és diktatúra (Utóirat Szabó Lajoshoz) – Északi korona – A mű elégetése – Az ágy – Korszenvedélyek utólagos igazolása – Zöld és lila – Várakozás – Államok kialakulása – Protektorátus – Fiziognómia – J. D. vagy a beavatás – Megrendelés – A Waldstein szonáta – Démoszthenész – Interview – Metapoiésis – A Jóisten uzsonnája – Hódolat a megújulás előtt – Vjeszij (Szigaljevizmus) – A dolgokból elég–Tanguy vagy a logisztika misztikája– A két zongorásszonáta – Értekezés a közigazgatásról – Függelék a középszerűségről – Three points – V. J. vagy a megvalósulás – Orpheusz. – PATMOSZ II.PATMOSZ III. – Előszó a Bűn és bűnhődéshez – A tapintatlan (Démon és idill) – Mirázs – Az életmű – (Megjegyzés az életműhöz) – Levél V. J.-hez – Cseresznyét szedni – A senki – Utószó a valakiről – Kiengesztelődés.